Erikoisparketit ja parketit: tyylikkyyttä ja kestävyyttä sisustukseen

Julkaistu: 5 June 2024

Parkettilattiat ovat suosittu valinta kodin sisustuksessa, ja hyvästä syystä. Ne tarjoavat yhdistelmän tyylikkyyttä, kestävyyttä ja luonnonmateriaalien kauneutta, joka tekee niistä ihanteellisen valinnan monenlaisiin tiloihin. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme parkettien erityispiirteitä, niiden etuja ja vinkkejä oikean parketin valintaan ja ylläpitoon.

 

Puulajien Valinta

Parketit ja erikoisparketit kannattaa valita huolella ja tilaan sopiviksi. Parkettien valinnassa on useita tärkeitä tekijöitä. Ensimmäinen askel on päättää, millaista puulajia haluaa käyttää. Yleisimmät puulajit parkettilattioissa ovat tammi, vaahtera ja koivu, mutta tarjolla on myös eksoottisempia vaihtoehtoja, kuten mahonki ja teak. Eri puulajeilla on omat erityispiirteensä, kuten kovuus, väri ja syykuvio, joten valinta kannattaa tehdä huolella oman maun ja käyttötarkoituksen mukaan.

 

Parkettityypit

Parkettityyppejä on myös useita. Massiiviparketti koostuu kokonaan yhdestä puulajista ja on erittäin kestävä ja pitkäikäinen vaihtoehto. Sen etuna on mahdollisuus hioa ja lakata pinta useita kertoja, mikä pidentää lattian käyttöikää entisestään. Toisaalta, jos lattian asennus- tai huoltokustannukset halutaan pitää alhaisempina, voi laminaattiparketti olla hyvä vaihtoehto. Se koostuu useista kerroksista, joissa vain pintakerros on aitoa puuta. Tämä tekee siitä edullisemman, mutta silti tyylikkään ja kestävän ratkaisun. Jos valmiista valikoimasta ei löydy sopivaa vaihtoehtoa, kannattaa harkita erikoisparkettia. Erikoisparketit valmistetaan mittatilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaan.

 

Parketin hoito

Parketin hoito on suhteellisen helppoa, mutta se vaatii säännöllistä huomiota. Pienet naarmut ja kolhut voidaan usein korjata hionnalla ja uudelleenlakkauksella, mutta suurempia vaurioita voi olla haastavampaa korjata. Säännöllinen imurointi ja kostealla mopilla pyyhkiminen riittää pitämään parkettilattian puhtaana ja hyvässä kunnossa. On kuitenkin tärkeää välttää liiallista kosteutta, sillä vesi voi vahingoittaa puuta ja aiheuttaa sen turpoamisen.

 

Ekologisuus

Parketin ekologisuus on yksi sen suurimmista eduista. Puulattiat ovat uusiutuva luonnonvara, ja ne voidaan kierrättää tai käyttää uudelleen, mikä tekee niistä ympäristöystävällisen vaihtoehdon. Lisäksi puu sitoo hiilidioksidia, mikä auttaa vähentämään hiilijalanjälkeä. Valitsemalla FSC-sertifioitua puuta varmistat, että käytetty materiaali on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä.

 

Allergiaystävällisyys

Parkettilattia on myös erinomainen valinta allergikoille. Se ei kerää pölyä ja allergeeneja samalla tavalla kuin esimerkiksi kokolattiamatot, mikä tekee siitä hygieenisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon. Puu on luonnostaan antistaattinen materiaali, mikä vähentää pölyn määrää ja helpottaa hengitystä, erityisesti niille, jotka kärsivät allergioista tai astmasta.

 

Asennus

Parkettilattian asennus kannattaa yleensä jättää ammattilaiselle, vaikka taitava tee-se-itse -henkilökin voi onnistua siinä. Asennuksessa on tärkeää huomioida alustan tasaisuus ja oikeanlainen aluskate, joka estää kosteuden pääsyn parkettiin. Ammattilainen osaa varmistaa, että lattia asennetaan oikein ja kestää käyttöä vuosikymmeniä.

 

Parketti on investointi, joka lisää kodin arvoa ja parantaa asumismukavuutta. Sen ajaton kauneus ja kestävyys tekevät siitä erinomaisen valinnan kaikkiin kodin tiloihin. Kun parketin valintaan ja hoitoon kiinnitetään huomiota, se säilyttää kauneutensa ja toimivuutensa pitkään. Erikoisparketit asennettuna sinulle hoitaa T:mi Työmies Piitulainen.

jaa  

Lumoavat lattiat blogi

Tervetuloa lukemaan Lumoavat lattiat -blogia! Blogissamme pureudumme lattioiden monipuoliseen maailmaan ja niiden merkitykseen kodin sisustuksessa ja toiminnallisessa suunnittelussa. Lattia on kodin perusta, joka tarjoaa paitsi käytännöllisen pohjan, myös mahdollisuuden luoda tunnelmaa ja tyyliä tilaan. Haluamme innostaa ja inspiroida lukijoitamme löytämään lattianäkemyksensä ja tekemään valintoja, jotka täyttävät sekä esteettiset että toiminnalliset tarpeet. Blogissamme käsittelemme monipuolisesti erilaisia lattiamateriaaleja, kuten puuta, laminaattia, laattaa, parkettia ja betonia, sekä niiden ominaisuuksia, etuja ja hoidon merkitystä. Lisäksi jaamme vinkkejä lattian valintaan, asentamiseen ja kunnossapitoon, jotta lukijamme voivat tehdä tietoisia päätöksiä kodin lattiaratkaisuistaan. Olipa kyseessä sitten moderni betonilattia, perinteinen puulattia tai tyylikäs laatta, uskomme, että jokainen lattiamateriaali voi luoda ainutlaatuisen ilmeen ja tunnelman kotiin. Seuraamme myös lattiatrendejä ja kerromme, mitkä ovat kuumimmat uutuudet ja klassikot lattiamarkkinoilla. Liity mukaan Lumoavat lattiat -blogin lukijayhteisöön ja löydä lattian lumo!

Kategoriat